Yoga Retraite



Heb je zin in échte tijd voor jezelf?

Ontsnap aan de dagelijkse drukte. Vind rust in een retraite met yoga, meditatie, stilte, natuur en lekker en gezond eten. 
Dit is een uitgelezen kans om even uit je gewone leven te stappen en rust en inzicht te vinden.

Tijd om te genieten en in balans te komen.
Deze retraite is voor vrouwen van alle leeftijden toegankelijk, of je nu veel of weinig ervaring hebt met yoga of meditatie. Het is wel belangrijk dat je van stilte houdt.

Tijd voor jezelf dus.
Ontspannen in die ervaring.

Stilte

Een flink deel van de retraite verloopt in stilte. De locatie is rustig, maar met stilte bedoel ik vooral dat je niet spreekt. Je beleeft de retraite samen met anderen maar hoeft niet steeds in overleg over ieders individuele ervaring. 

Bij deze retraite zijn we niet bezig met therapie of coaching. We gaan niet op zoek naar verborgen talenten die je wellicht hebt. Er hoeft niks te worden verbetert of gecreëerd.
En dit is ook geen wellness of verwen retreat. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om een paar dagen uit je dagdagelijkse omgeving te zijn en verzorgd te worden.
Dat dan weer wel.

Het doel van yoga, en dus ook van deze yogaretraite, is eenwording. 
Samenvallen met je ware natuur.
Yoga bevrijdt je van innerlijke vertwijfeling, verdeeldheid en onrust. 

Dat is het doel van deze retraite:
Thuiskomen bij jezelf.

Innerlijke rust

Je leert zelf mediteren, in eerste instantie met begeleiding. Geen ‘zweverige’ meditaties maar bewustwording waar je veel aan hebt in je dagelijks leven.
Het zal je verbazen hoe je na een tijdje steeds gemakkelijker in staat bent om in innerlijke rust te zakken.

Je krijgt handvatten om thuis verder te gaan met yoga en meditatie, om gezonder en gelukkiger te leven.

Want vaak leven we vooral in ons hoofd.
We zijn maar weinig aanwezig in de echte werkelijkheid. Hier en nu. Het overgrote deel van onze aandacht gaat naar gedachten. Naar de innerlijke stem die commentaar geeft, die oordeelt en analyseert.

Wat gaat er schuil onder die onophoudelijke innerlijke dialoog?
Het is een absolute verademing om technieken te leren die je vrij maken van deze draaimolen van het denken. 

Zowel de fysieke yoga oefeningen als de diepe ontspanning (yoga nidra) en de adem- en meditatie technieken spelen hier een rol in. Alle technieken zijn trouwens heel ongedwongen zodat iedereen op haar eigen manier kan deelnemen. 

Ontdek hoe je de adem kunt gebruiken als een instrument voor ontspanning en stressvermindering, zodat je in verbinding kunt komen met je innerlijke rust.

Ontdek de diepgaande relatie tussen het cultiveren van een vriendelijke houding ten opzichte van jezelf en anderen, en de positieve effecten op welzijn, relaties en emotionele veerkracht.

Klik HIER om de dagindeling te zien, exacte tijden e.d. nog onder voorbehoud…

investering:
early bird tarief geldt bij betaling tot en met 10-11-2024
:
• 680,- euro p.p. voor een eigen kamer:
Een ruime tweepersoonskamer helemaal voor jezelf alleen, met eigen badkamer en toilet.
• 610,- euro p.p. voor een gedeelde kamer:
Het betreft 2 gecombineerde 2 persoonskamers waar de bedden ruim uit elkaar kunnen worden gezet. Deze dubbele kamer heeft ook een eigen badkamer en toilet.

Als je boekt na 10 november 2024 geldt het standaard tarief:
• 710,- euro p.p. voor een eigen kamer:
Een ruimte tweepersoonskamer helemaal voor jezelf alleen, met eigen badkamer en toilet.
• 640,- euro p.p. voor een gedeelde kamer:
Het betreft 2 gecombineerde tweepersoonskamers waar de bedden ruim uit elkaar kunnen worden gezet. Deze dubbele kamer heeft ook een eigen badkamer en toilet.

Onder aan deze pagina staan het inschrijfformulier en de algemene voorwaarden 👇

Yoga beoefen je op een lege maag. Daarom zijn de yogalessen tijdens de retraite voor het ontbijt en voor het avondeten gepland. Er is ook tijd om niks te doen, een dutje of een rustige wandeling.

Want wist je dat we steeds op zoek zijn naar afleiding? En dat écht niks doen dus juist heel moeilijk is?
Tijdens de stilte-blokken is het daarom de bedoeling om niet non-verbaal met elkaar in contact te zijn. Of op je telefoon te zitten. Of een boek te lezen.

Bij strenge stilte retraites moet daarom zelfs je telefoon inleveren. Zo ver gaan wij niet. Maar realiseer je eens hoe je continu de geest prikkelt. En niet altijd op een heilzame manier…

Neem deze tijd om je daarvan te bevrijden.

Deze tijd is voor jou ♡

Verderop lees je meer over de yogastijl die we tijdens de retraite beoefenen 👇

Lees hier de Algemene voorwaarden

Hier vind je meer info over Limburgs Landschap en Kaldenbroek

De yogastijl waarin ik ben opgeleid is Sivananda yoga. Dat is een yogavorm waarin de yogahoudingen (asana’s) ademtechnieken (pranayama) diepe ontspanning (yoga nidra), meditatie en de yogafilosofie een integraal geheel vormen.
Dit wordt ook wel intregrale yoga genoemd.

Bij de wekelijke lessen van een uur die ik in Venray verzorg komt vooral het hatha yoga gedeelte (fysieke oefeningen en houdingen) van dit geheel en de ontspanning aan bod. In lange lessen zoals bij retraites en incidenteel in het weekend kunnen we van het hele palet van Sivananda yoga genieten.

We werken in het yogasysteem van buiten naar binnen:
Aan het begin van de les nemen we de tijd om te landen. Om de geest/mind en zintuigen, die normaliter op de buitenwereld afgestemd zijn terug te halen. Vaak gaat het denken op de achtergrond nog even door met wat verhalen af te draaien, maar door het oefenen met de yogahoudingen komt de aandacht steeds meer in het hier en nu.

Het lichaam is als een instrument om de geest te focussen en te ontspannen.


Ondertussen wordt het lichaam ook getraind. Soepeler en sterker gemaakt. Yogahoudingen zijn met name rondom de wervelkolom georganiseerd. De rugspieren zelf worden versterkt alsmede de buikspieren. En wist je dat alles wat we met het bekken doen, ook effectief is voor vage onderrug klachten? Als de hamstrings minder vastzitten en het bekken beweeglijker is, hoeft de onderrug veel minder bewegingen op te vangen.

Het bewegen en ontspannen van het lichaam doet dus iets met de geest. En tegen de tijd dat de ademtechnieken aan bod komen gaat we op een heel directe manier het zenuwstelsel kalmeren. Daar is wetenschappelijk bewijs voor overigens, veel psychologen bedienen zich van in essentie dezelfde technieken.
Yoga is heel oud, de schattingen zitten rond de 5000 jaar. Blijkbaar zit een mens nog net zo in elkaar als toentertijd. Technieken die men proefondervindelijk ontwikkelde, zijn nu nog steeds effectief.

Terwijl we ongedwongen van fysieke naar subtielere oefeningen gaan komt de ontspanning aan bod. Dat klinkt alsof je niks doet en wellicht wat gaat sluimeren. Maar niets is minder waar.
De geest blijft helder en alert. Je bent bewust mentaal aanwezig. Alleen is je aandacht nu breed en subtiel.
Terwijl je in “werkmodus” een puntige, wat geforceerde en harde aandacht in de benen houdt. In het dagdagelijkse moeten we namelijk zeer snel schakelen en op allerlei zaken letten en reageren. Dat wisselt zich zo snel af, dat we denken dat we multitasken. In feite is dat niet zo, en hopt je aandacht van de hak op de tak en weer terug.

In de yogaontspanning is de mind wel alert maar rust steeds op 1 enkel object. Vaak zijn dat delen van je lichaam, zoals in de bodyscan die sinds de opkomst van mindfulness veel bekendheid heeft gekregen.

In yoga noemen we de bodyscan yoga nidra.
Na al deze voorbereidingen kan het lichaam stil en gemakkelijk zitten en kan de geest meditatief worden.
In de meditatieve staat ervaar je dat je gewaar kunt zijn van het lichaam, van de geest of mind en van het spontane stromen van de adembeweging. Dat is geen opdracht die je krijgt, je ervaart dit helemaal vanzelf.
En als je merkt dat je iets kunt waarnemen dan raak je steeds minder vervlochten in “de dingen”.

Jij bent het bewustzijn zelf. Je rust in een ononderbroken stroom van aandacht. Je binnenwereld wordt in meditatie niet langer in beroering gebracht. Net zoals de oppervlakte van een meer, waar geen steentjes meer in worden gegooid. Het wateroppervlak wordt stil en rustig.
Dit is thuiskomen bij je Zelf.

Sivananda is een milde en ongedwongen yogavorm. Zowel ontspanning als inspanning komen aan bod, de afwisseling tussen beide geeft je zenuwstelsel informatie over beide toestanden. Want als je altijd “aan staat” hoe weet je brein dan hoe het naar de toestand van ontspanning toe moet bewegen? Yoga helpt.

Voel je een volle JA?
Geef je op, of neem contact op als je met me in gesprek wilt gaan.
Ik hoor graag van je.

Lieve groet,
Ingrid


Yogaretraite maart 2025 EARLY BIRD

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*
Zet een vinkje bij jouw voorkeur:
Hoe heb je ons gevonden?

Lees hier de Algemene voorwaarden

Hier vind je meer info over Limburgs Landschap en Kaldenbroek