Wat leuk dat je ook even een kijkje neemt hier op deze pagina, waar ik mezelf graag aan je wil voorstellen. Verderop vertel ik over de buitenkant, Ingrid in de maatschappij, zogezegd.

Maar allereerst over mijn eigen ervaring met Yoga, over wat het beoefenen van yoga met me heeft gedaan. De binnenkant, de innerlijke ervaring. Want natuurlijk kun je Yoga inzetten als een work-out, maar het effect van de fysieke oefeningen op spieren en gewrichten is maar een deel van de hele puzzel. Yoga heeft ook een weldoend effect op de geest.

Van kinds af aan had ik een erg druk hoofd, ik dacht over álles na. Ik kon moeilijk in slaap komen (de gedachten bleven maar rondtollen) en voelde me vaak angstig.
Hier sla ik even 30 jaar over…
Deze zaken werden niet opgelost totdat ik met de dagelijkse beoefening van Yoga begon. Ik had altijd aangenomen dat ik gewoon zo in elkaar stak. Dat ik dan maar niet zoveel moest nadenken. Of niet zo moeilijk moest doen.

Zo iets…

Dat was geen effectieve aanpak, kan ik je vertellen 😉
Dat Yoga ontspannend werkt ervaarde ik voor het eerst toen ik begin 20 was, een paar jaar lang volgde ik wekelijke yogalessen die ook echt inzetten op ontspanning. De nacht die volgde op de avondles kon ik goed slapen. Dat was voor het eerst in mijn leven, een absolute openbaring!
Door ditjes en datjes ben ik toch weer gestopt met deze lessen en toen ik begin 30 was startte ik met wekelijkse lessen die fysiek meer van me vroegen en óók ontspannend waren. Dat bleek samen te kunnen gaan en als vanzelf ging ik thuis aan de slag met de oefeningen. 

Al snel merkte ik, naast de heerlijke nachtrust (waar ik verkwikt uit wakker werd in plaats van totaal versuft) dat ik fysiek sterker werd, minder last van buikpijn had en door de dag heen ook een rustiger hoofd had. De dagelijkse beslommeringen en obstakels in werk en dergelijke hadden minder vat op me. Of anders gezegd, ik raakte minder snel uit balans.
Je kunt je wel voorstellen wat een wonder dit voor me was na meer dan 30 jaar “ongemak met mezelf”.

Ik ben toen met de vierjarige yogaopleiding voor Sivananda Yoga begonnen van Yoga en Vedanta in Aalst (2009-2013). Een geweldige opleiding waar het wonder (want dat vind ik nog steeds) hoe oefeningen uit een traditie die meer dan 5000 jaar terug gaat nog altijd werken, uit de doeken wordt gedaan. We zeggen vaker dat lichaam en geest een geheel zijn maar onder geest blijven we toch iets behoorlijk abstracts verstaan. Iets ongrijpbaars. Yoga benadert de geest (of mind als je dat een prettiger woord vindt) als 100% fysiek. Zenuwstelsel, hersenen, neurotransmitters, hormoonhuishouding, hartslag, adembeweging, middenrif. Het werkt allemaal samen.

De Yogastijl die ik onderwijs is dan ook nog steeds Sivananda Yoga, dat is de onwankelbare basis van de lessen. Ik ben lid van de VYN en volg regelmatig bijscholingen die interessant en nuttig zijn. Maar de basis van Yoga is zo oud, en zo natuurlijk, daar hoeft eigenlijk niks aan te worden toegevoegd. De bijscholingen helpen me met name om een betere docent te worden.
Net zoals aan Yoga niks hoeft te worden toegevoegd, zo hoeft dat ook aan jou niet. Geen aankleding maar terug naar de basis. Als je een fundament ervaart kun je ontspannen, simpelweg zijn.

Dan voor de volledigheid nog wat feitjes, vind ik zelf niet zo interessant maar misschien helpt het jou om een beeld van me te vormen:
• Na het VWO heb ik kort psychologie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg en daarna (heel erg) kort de kunstacademie van Maastricht gedaan. Ik voelde me nergens thuis en vroeg me eigenlijk overal af waar we in ’s hemelsnaam mee bezig waren. Met de spiegelreflex camera die ik voor de kunstacademie aanschafte ben ik aan de Fotovakschool begonnen en daar ben ik mee verder gegaan. Ik heb meer dan 15 jaar als fotograaf gewerkt en met veel plezier. Vakmatig fotograferen doe ik nog steeds maar sinds ik yogales geef is dat wat op de achtergrond geraakt.

• Mijn favoriete serie’s: Soprano’s, Fargo, Wolf Hall, Godless en de meeste Britse en Scandinavische detectives (maar niet te eng alsjeblieft!)
• Favoriete boeken: De kleine Johannes, Jane Eyre, Harry Potter en alles van Agatha Christie
• Ik denk in beelden (ruimtemeetkunde ging goed, logaritmen gingen me de pet te boven)

• Mensen die er verstand van hebben zeggen dat ik hooggevoelig ben. Ik heb vroeger geleerd om me niet aan te stellen. Nu leer ik om steeds beter rekening met mezelf te houden. Ben nu 48 jaar, dus tegen de tijd dat ik 70 ben zal ik daar vast heel goed in zijn geworden ;-D

• Gek op alle katten, ook chagrijnige!

In mijn yogalessen is de aanpak zo concreet mogelijk, we werken met het lichaam van buiten naar binnen: Door oefening wordt vanzelf ook de binnenwereld aangeraakt en van spanning verlost. Dit bevrijdende effect is wat ik zo graag wil meegeven aan cursisten. Oefenen is de sleutel.

Ik hoop hier nog lang mee door te kunnen gaan in onze fijne yogaruimte, en sinds 2020 ook online!

Tot gauw bij de Y O G A !

Lieve groet,
Ingrid