Sivananda yoga in Venray, integrale yoga
De yogastijl waarin ik ben opgeleid is Sivananda yoga. Dat is een yogavorm waarin de fysieke yogahoudingen en oefeningen, meditatie en de yogafilosofie een integraal geheel vormen.
Dit wordt ook wel integrale yoga genoemd.
Bij de wekelijke lessen van een uur die ik in Venray verzorg komen vooral het hatha yoga gedeelte (fysieke oefeningen en houdingen) en de ontspanning aan bod. Om toe te komen aan alle stappen van het integrale yogapad heb je nou eenmaal meer tijd nodig…
Je zenuwstelsel resetten en ontstressen
Tot op heden verzorgde ik daarom met enige regelmaat lessen van 2 uur in het weekend, zoals bij de Stilte ochtenden op zondagmorgen.
Maar af en toe in het weekend… dat blijft zo versnipperd…
Het is juist zo fijn om je heel regelmatig aan deze staat van zijn te laven. Om je zenuwstelsel zeer grondig te resetten en écht tot jezelf te komen.
Van de fysieke oefeningen tot en met de stille en heldere mind in de meditatie ♡
Daarom geef ik vanaf januari 2025 Sivananda yogalessen op maandagavonden, van 19.00-21.00 uur!
Het eerste uur besteden we vooral aan de fysieke oefeningen en houdingen (hatha yoga). Vervolgens wat pranayama (ademwerk), diepe ontspanning (yoga nidra), concentratie en meditatie.
Wil je meer weten over de inhoud van deze lessen en het effect?!
Lees verder voor uitgebreide tekst en uitleg …
En op maandag 13 januari kun je een proefles volgen als je wilt, geef je op via het formuliertje als je graag erbij bent! 👇
EVEN PRAKTISCH:
• Je volgt om de week een les van twee uur zodat je abonnement hetzelfde is als bij wekelijkse lessen van 1 uur.
(klik HIER voor de abonnementsopties en het weekrooster)
• Weeknummers 2025 Sivananda groep I:
Week 02-04-06- 08-11-13-15-19-21-23-26-34-36-38-40-43-45-47-49-51
• Bij voldoende animo start ook een tweede groep; Sivananda groep II.
Week 03-05-07-09-12-14-16-20-22-25-27-35-37-39-41-44-46-48-50
• Locatie: onze eigen lesruimte in Jerusalem; Heuvelstraat 4 te Venray.
• De groep bestaat uit maximaal 10 personen.
In het yoga systeem werk je van buiten naar binnen.
Wat doen we nou eigenlijk in yoga, en meer specifiek in Sivananda yoga? We werken in het yogasysteem van buiten naar binnen:
Aan het begin van de les nemen we de tijd om te landen. Om de geest/mind en zintuigen, die normaliter op de buitenwereld afgestemd zijn terug te halen. Vaak gaat het denken op de achtergrond nog even door met wat verhalen af te draaien, maar door het oefenen met de yogahoudingen komt de aandacht steeds meer in het hier en nu.
Het lichaam is als een instrument om de geest te focussen en te laten ontspannen.
Ondertussen wordt het lichaam ook getraind.
Soepeler en sterker gemaakt.
Yogahoudingen zijn met name rondom de wervelkolom georganiseerd. De rugspieren zelf worden versterkt alsmede de buikspieren. En wist je dat alles wat we met het bekken doen, ook effectief is voor vage onderrug klachten? Als de hamstrings minder vastzitten en het bekken beweeglijker is, hoeft de onderrug namelijk veel minder bewegingen op te vangen.
Het bewegen en ontspannen van het lichaam doet dus iets met de geest. En tegen de tijd dat de ademtechnieken aan bod komen gaat we op een heel directe manier het zenuwstelsel kalmeren. Daar is wetenschappelijk bewijs voor overigens, veel psychologen bedienen zich in essentie van dezelfde technieken.
Yoga is heel oud, de schattingen zitten rond de 5000 jaar. Blijkbaar zit een mens nog net zo in elkaar als toentertijd. Technieken die men proefondervindelijk ontwikkelde, zijn nu nog steeds effectief.
Sivananda yoga 2025
"*" geeft vereiste velden aan
De diepe ontspanning in Yoga Nidra is niet passief, de mind blijft helder.
Terwijl we ongedwongen van fysieke naar subtielere oefeningen gaan komt de ontspanning aan bod. Dat klinkt alsof je niks doet en wellicht wat gaat sluimeren. Maar niets is minder waar. Fysiek ontspan je weliswaar zeer diep, maar mentaal ben je aanwezig. Zie dit deel van de les maar als een mentale oefening.
De geest blijft helder en alert. Je bent bewust mentaal aanwezig. Alleen is je aandacht nu breed en subtiel.
Terwijl je in “werkmodus” een puntige, wat geforceerde en harde aandacht in de benen houdt. In het dagdagelijkse moeten we namelijk zeer snel schakelen en op allerlei zaken letten en reageren.
In de yogaontspanning is de mind wel alert maar rust steeds op 1 enkel object. Vaak zijn dat delen van je lichaam, zoals in de bodyscan die sinds de opkomst van mindfulness veel bekendheid heeft gekregen.
In yoga noemen we de bodyscan yoga nidra.
Na al deze voorbereidingen kan het lichaam stil en gemakkelijk zitten en kan de geest meditatief worden.
In de meditatieve staat ervaar je dat je gewaar kunt zijn van het lichaam, van de geest of mind en van het spontane stromen van de adembeweging. Dat is geen opdracht die je krijgt, je ervaart dit helemaal vanzelf.
En als je merkt dat je iets kunt waarnemen dan raak je steeds minder vervlochten in “de dingen”.
Nog een paar praktische puntjes:
• Lessen die je mist en tijdig annuleert kun je inhalen door 2 hatha yogalessen te boeken.
En als er inderdaad een tweede groep zou starten zijn daar ook mogelijkheden voor het inhalen van lessen.
• Een schooljaar bestaat uit 40 lesweken.
Maar de lengte van het Voorjaarsblok en van het Najaarsblok is steeds verschillend en niet altijd precies door tweeën te delen. Daarom krijgen alle vaste deelnemers aan de Sivananda yogalessen sowieso 4 extra hatha yogalessen per jaar om naar eigen inzicht in te plannen via de site.
Zo kom je altijd aan voldoende yogales-uurtjes 🙂
• Mijn advies is om ook thuis te oefenen. Dat kan bv alleen fysiek zijn door de Zonnegroet tot een gewoonte te maken. Iets extra’s doen voor jezelf met ontspanning en meditatie is nog beter.
Ideetje: Neem standaard op de maandag die we overslaan tijd voor jezelf.
• Als je het wekelijks les volgen mist kun je extra hatha yogalessen boeken met de Losse Kaart. Die is een jaar geldig en je kunt er tien lessen mee inplannen. Voor jou als deelnemer aan de Sivananda yoga kost de kaart 100,- i.p.v. 135,- euro.
In meditatie rust je in een ononderbroken stroom van aandacht. De grens tussen jou en het aandachtig aanwezig zijn vervaagt. Je binnenwereld wordt in meditatie niet langer in beroering gebracht.
Zoals de oppervlakte van een meer, waar geen steentjes meer in worden gegooid. Het wateroppervlak wordt dan vanzelf stil en rustig.
Dit voelt als thuiskomen bij je Zelf.
Volledig op je gemak zijn, onafhankelijk van je omgeving. Want tegen het einde van de les is er steeds meer stilte omdat je de houvast van mijn begeleiding steeds minder nodig hebt. Natuurlijk stem ik dit af op de ervaring van de deelnemers.
Je voelt je senang. Je voelt je compleet.
Het eindeloze wikken en wegen, het streven naar en najagen van de dingen is opgelost. Het wateroppervlak is stil en helder. Je bent compleet op je gemak.
Sivananda is een milde en ongedwongen yogavorm. Zowel ontspanning als inspanning komen aan bod, de afwisseling tussen beide geeft je zenuwstelsel informatie over beide toestanden. Want als je altijd “aan staat” hoe weet je brein dan hoe het naar de toestand van ontspanning toe moet bewegen?
Yoga helpt.
Ik kijk er enorm naar uit om deze uitgebreide en verdiepende lessen te gaan verzorgen ♡
Voel je een volle JA?
Geef je op, of neem contact op als je met me in gesprek wilt gaan.
Ik hoor graag van je.
Lieve groet,
Ingrid