Hatha Yoga (de klassieke vorm van Yoga) is een systeem van persoonlijke ontwikkeling wat zijn oorsprong heeft in het India van zo’n 5000 jaar geleden waarbij het lichaam, het denken en de emotie’s als een samenhangend geheel worden benaderd. Dat is ook heden ten dage nog heel logisch; inmiddels is iedereen wel bekend met het effect wat bv. stress op de fysieke gezondheid kan hebben.

De relatie tussen lichaam en geest (denken en emotie’s) is wederkerig:
Een ontspannen lichaam geeft rust in je hoofd – Rust in je hoofd zorgt voor een ontspannen lichaam.

Wat doen we concreet:
Tijdens de les komen na de opwarming de yogahoudingen aan bod, aasana’s genaamd. Yogahoudingen zijn opgebouwd rond de wervelkolom. Deze wordt met beleid en ongedwongen in alle richtingen bewogen wat haar soepel maakt en houdt en de doorbloeding van het ruggenmerg verbetert; dit komt het hele lichaam ten goede. Het ontspannen rekken van spieren en het strekken van gewrichten zorgt voor een betere doorbloeding van de verschillende weefsels. Hierdoor kunnen afvalstoffen worden afgevoerd en voedingsstoffen worden opgenomen.

Het leren ontspannen (mentaal en fysiek) en het rekken van spieren is geen passief gebeuren. Je werkt in een uitgebalanceerd yogaschema juist aan een sterk en veerkrachtig lichaam met aandacht voor de rug en dus ook voor de buikspieren. Daarbij komt in elke les de Zonnegroet aan bod die het hele lichaam traint en de conditie verbetert. We leren ook bewust werken met de adem (praanayaama), wat een kalmerend effect heeft op het mentale aspect, mits ongedwongen benaderd.
Dan maken passiviteit/rusteloosheid en verkramping plaats voor kracht en ontspanning: Een fijne balans. Je begint altijd op je eigen niveau, de houdingen zijn aan te passen aan wat voor jou op dat moment goed voelt. Het einde van de les wordt besteed aan een grondige, begeleide ontspanning. Deze verdiept naarmate je meer geoefend bent; ook óntspannen kun je leren.
Oefening baart Kunst!

Onze Yogaruimte bevindt zich in een rustige omgeving, de aankleding is eenvoudig maar sfeervol. In de yogaruimte wordt in principe niet gesproken, maar natuurlijk mag je tijdens de les vragen stellen!
Het niet willekeurig babbelen en bijkletsen zorgt voor een kalme omgeving waarin je de aandacht bij jezelf kunt houden. Je hóéft dus ook even niet te praten, meningen te formuleren en ook niet die van anderen aan te horen. Tijd en ruimte voor jezelf dus. En wil je wel gezellig graag bijpraten met anderen dan kan dat voor en na de les in de ruimte op de begane grond.

Lichte Yoga is een aangepaste vorm van Yoga die deels wordt uitgevoerd op de stoel. Deze lessen zijn zeer effectief en toegankelijk voor ouderen en ook fijn als je Hatha tijdelijk te zwaar vindt vanwege bijvoorbeeld stress of burn out klachten. Bij de lessen Lichte Yoga zoeken we naar een middenweg; we oefenen op de stoel maar ook waar mogelijk staand en liggend op de mat. Ook bij Lichte Yoga is sprake van zowel bewegen als ontspannen. Ondanks het feit dat de oefeningen klein zijn (zeker vergeleken met Hatha Yoga) zul je versteld staan van het resultaat, zowel op fysiek als mentaal gebied!

Neem contact op als je graag proeflessen volgt of je op wilt geven voor een langere periode van wekelijkse lessen. Meer weten? Ik hoor graag van je,

Lieve Groet,
Ingrid van de Yoga